Workshopuri

Șef Lucr Dr Oana Cioancă – Plantele medicinale între mit și știință

1.1 Medicina populară – tradiție, ritual sau terapie?
Tradiția medicinii populare se împletește cu întreg contextul socio-cultural al unui popor. De aceea, fiecare țară are propria experiență legată de cunoștințele acumulate de-a lungul vremii de către toate categoriile sociale care au trăit în acel teritoriu. De unde și până unde se întinde empirismul? Ce anume face distincția între mit și terapie în atunci cand vorbim despre medicina tradițională? Aceste aspecte le vom descoperi împreuna în cadrul workshop-ului.
1.2 Quo vadis medicamentum?
Legat de medicina tradițională, este cunoscut că nu toate remediile vegetale ajung să fie incluse în medicamente sau formulări moderne, există însă o categorie aparte de preparate care sunt parte integrantă a fitoterapiei bazate pe dovezi. Împreună vom identifica direcțiile de utilizare terapeutică și modalitățile cele mai moderne în materie de extracte vegetale.

Conf. Dr. Andreia Corciovă, Asist. Cercet Drd. Flavia Burlec – Publicitatea medicamentelor – un „rău” necesar?!

În cadrul acestui workshop vor fi prezentate diferite aspecte legate de tipurile de publicitate din România şi din Uniunea Europeană, insistând asupra publicităţii destinate publicului larg. Ne vom axa pe diversele forme de publicitate, etica în promovarea medicamentelor, modul în care pacientul receptează mesajul transmis şi pe efectele pe care le generează. Vă aşteptăm cu interes să dezbatem împreună beneficiile şi riscurile publicităţii din domeniul medical.

Asist. Univ. Dr. Ioana Cezara Caba – THERAPEUTIC vs. TOXIC POTENTIAL OF CANNABIS

Conform datelor istorice, cannabisul este cunoscut de peste 5000 de ani, utilizarea sa începând în Asia Centrală și de Nord-Est, în prezent fiind răspândită în întreaga lume.
Scopul acestui workshop este de a crește gradul de conștientizare asupra beneficiilor și riscurilor utilizării cannabisului, în contextul succesului politicilor de legalizare a consumului de cannabis în scopuri medicale și non-medicale, preocupare actuală a specialiștilor în domeniu.
Utilizarea în scop terapeutic a cannabisului și a produselor pe bază de cannabis reprezintă un subiect de dezbateri aprinse la nivel mondial, numeroase aspecte fiind controversate. Pe lângă aspectele sociale și potențialul de abuz, complexitatea chimică ridică probleme în vederea aprobării ca și medicament, Cannabis sativa conținând mai mult de 500 de compuși cu efecte biologice, ce nu sunt pe deplin cunoscute.
Workshop-ul va fi structurat în două părți: partea teoretică va conține o trecere în revistă a subiectului abordat, iar în cadrul sesiunii practice, participanții vor avea oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare prin lucrul în echipe și dezbaterea atât a efectelor toxice și adverse, precum și a provocărilor privind efectele terapeutice.
Deținerea informației și abilitățile de comunicare legate de complexitatea cannabisului pot fi salvatoare de vieți.

Prof. dr. Cornel Chiriță – Farmacovigilența – un gardian al sănătății populației.

Acest workshop își dorește să aducă în atenția studenților cele mai importante aspecte referitoare la activitatea de farmacovigilența din România, UE sau alte țări ale lumii. În contextul utilizării medicamentelor pe o scară foarte largă și al riscului la care se expune populația din variate motive (informații insuficiente primite de la medic/ farmacist referitoare la utilizarea medicamentelor, posibile interacțiuni medicament prescris – medicament OTC/supliment alimentar, etc.), activitatea de farmacovigilență trebuie să devină un instrument cât mai utilizat de către profesioniștii în domeniul sănătății. Prin participarea la acest workshop, vă veți familiariza cu terminologia standard folosită în farmacovigilență, cu structurile cele mai importante implicate în acest proces,  precum și cu etapele de detectare, raportare și evaluare a reacțiilor adverse.

Asist univ. Dr. Andreea –Teodora Iacob – Nanotehnologia – știința viitorului

Nanotehnologia reprezintă „obținerea, caracterizarea și utilizarea materialelor, dispozitivelor și sistemelor cu dimensiuni cuprinse în domeniul 0,1-100 nm”. Nanotehnologia se ocupă și de obținerea materialelor nano-structurate (în care se includ, ca parte semnificativă, nano-compozitele).

Aplicațiile nanotehnologiilor

1) Realizarea de sisteme de transport și cedare controlată a substanțelor farmaceutice
Visul actual al cercetatorilor farmaciști este de a realiza sisteme de transport eficiente și precise al medicamentelor către locurile de acțiune ale acestora în organism . Una din metodele de interes pentru transportul medicamentelor în organism este metoda încapsulării substanței farmacologic-active în nanoparticule cu dimensiuni sub 100 nm. Unul dintre marile avantaje ale acestor sisteme sub-micrometrice este acela că determină o penetrabilitate intracelulară superioară particulelor micrometrice.

2) Eliminarea cancerului folosind nanotehnologia
Pentru a distruge celulele canceroase fără să fie afectate cele sănătoase, medicii au inventat metoda “calului troian nanometric”. Calul este o porţiune de ADN (dendrimer), care are la capete două grupuri de atomi. Un capăt va fi “înglobat” de celula canceroasă, pentru că are caţiva atomi aşezaţi exact ca cei din membrana ei. Cel de-al doilea capăt, care conţine substanţa fluorescentă, rămane suspendat în afară, precum o antenă. Celulele sănătoase nu absorb dendrimerii, deci nu vor fi marcate. Apoi, raza laser, direcţionată precis de antena fluorescentă, va ucide numai celulele canceroase.
Partea Practică constă în:
Efectuarea de soluții polimerice de chitosan cu diverse concentrații
Realizarea sistemelor matriciale de tip nanofibre cu ajutorul nano-spinner INOVENSO prin alegerea parametrilor optimi
Caracterizarea nanofibrelor obținute prin:
spectroscopie IR utilizând  Spectrometru cu transformanță Fourier, ABB-MB3000 FT-IR MIRacleTM Single Bounce ATR-cristal ZnSe și interpretarea spectrelor respective;
analiza imaginilor obținute cu ajutorul Microscopului de Scanare Electronică SEMoscope INOVENSO IEM 10.

Loredana Curecheriu & Cristina Pasat  – În construcție: harta viselor

În prezent, visele uneori, alături de visători, sunt văzute ca acțiuni nechibzuite și naive, însă John Maxwell spunea „Visul tău îţi stabileşte obiectivele; obiectivele îţi trasează acţiunile; acţiunile tale dau naştere rezultatelor; rezultatele îţi aduc succesul” așa că împreună vom lucra în cadrul acestui training la o hartă fizică, cu drumuri, poduri, suișuri și coborâșuri, obstacole și rezolvări către visele voastre.

 

Farm. Georgiana Ciobanu – Public Speaking

Cortina se ridică, se face liniște în sală, reflectoarele te caută și toate privirile se îndreaptă către tine. Ce faci atunci?
Dacă nu ai răspuns la întrebarea aceasta sau dacă răspunsul tău nu presupune mijloace prin care să cucerești audiența cu toate lucrurile grozave pe care le ai de povestit, te aștept să învațăm, să exersăm și să câștigăm experiență în arta vorbitului în public.

 

 

Irina Lupașcu – Descoperă-ți Misiunea Profesională

Seminar de dezvoltare personală și profesională care te va ajuta să îți descoperi misiunea profesională  și să faci trecerea de la a visa ceea ce îți dorești să faci la a trăi zilnic această realitate.
Să îți folosești calitățile cu care ai fost înzestrat duce la o viață trăită în împlinire și acesta este scopul acestui seminar, să te ghideze către misiunea ta. Cursul pe care este bazat acest seminar are la bază studii științifice, principii din psihologie, neuroștiință, dezvoltare personală și nu în ultimul rând experiența proprie și a multor oameni de succes care și-au descoperit și practică cu bucurie misiunea profesională.
Acest seminar este destinat persoanelor care vor să descopere care este misiunea lor profesională și sunt dispuse să-și îndeplinească visele. Atunci când faci ceea ce îți place, munca îți aduce bucurie, satisfacții și starea de împlinire. Când faci ceea ce « trebuie » te risipești și pierzi cea mai importantă resursă pe care o ai – timpul. Automat îți pierzi și sănătatea și starea de bine.
Atunci când faci ceea ce îți place și pentru care ai fost menit, aduci bucurie în viața ta și în viața celor din jurul tău. Dacă ți-ai găsit misiunea profesională munca îți aduce satisfacții și nu simți când trece timpul. Iar cea mai mare satisfacție este faptul că aduci o contribuție celor din jurul tău și  societății pentru că simți că munca ta contează și este apreciată.
Dacă ai ajuns în punctul în care nu mai ești dispus să îți irosești timpul și energia în activități care nu îți aduc bucurie atunci acest seminar este pentru tine. Este destinat persoanelor care vor să descopere care este menirea lor profesională și sunt dispuse să-și îndeplinească visele.
Misiunea ta profesională face parte de cele mai multe ori din misiunea ta personală, este o parte integrantă foarte importantă a acesteia. Gândește-te că petreci în medie 9 ore la serviciu în fiecare zi, iar dacă calitatea acestui timp nu îți aduce bucurie atunci întreaga ta viață este dată peste cap. Dacă nu ai un scop în ceea ce faci atunci nu faci altceva decât să risipești cea mai valoroasă resursă pe care o ai la îndemână, și anume timpul.
Cum ar fi că TU să faci ceea ce îți place să faci? Ai fost înzestrat cu un dar divin și scopul este ca tu să te folosești de el în interesul tău și al celorlalți.
Imaginează-ți o lume în care toată lumea face lucrul la care se pricepe cel mai bine. Asta vom construi împreună în cadrul acestui seminar și vom începe cu TINE !

Farm. Alina Mihai – Creative thinking – ”Think inside the box”

Creativitatea reprezintă cheia către inovație. Într-un sistem care ne învață să cautăm răspunsul corect, am pierdut din vedere factorul imaginație și am uitat faptul că problemele de zi cu zi nu au un răspuns standardizat, ci pot fi soluționate prin diverse metode ingenioase. Astfel acest training promite să ilustreze tehnici pentru cultivarea unei gândiri creative, analizând procesul care duce la apariție unei idei noi și demonstrând caracterul ereditar al creativității, care aparține fiecărui individ și de care avem nevoie pe toate planurile vieții.

 

MIHAELA MURSA – Teatru forUMF

Ce este educația nonformală? Ce metode de educație nonformală pot fi folosite în cadrul educației formale? Ce este teatru forum? Ce reprezintă opresor, opresat sau joker? Ce legatură are teatru forum cu farmacia? Cum putem pune în atentia publică unele subiecte delicate, instigând la discuții, dezbateri și acțiuni? Dacă ți-ai pus vreodată măcar una din aceste întrebări, atunci workshopul “Teatru forUMF” e pentru tine.
Împreună, vom învăța despre teatru forum și cum poate fi el folosit pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la subiecte actuale din mediul farmaceutic. Cum? Prin joc și mai ales prin joacă.

 

Monica Ciolan – Rolul inteligenței emoționale în profesia de farmacist

În ultimii ani, inteligența emoțională a ajuns să fie considerată o abilitate necesară și în sfera domeniilor profesionale.
Studiile recente arată că  inteligența emoțională prezintă un rol important în profesia de farmacist deoarece contribuie la dezvoltarea unor relații funcționale cu pacienții și crește satisfacția profesională.
Participând la acest workshop, vom explora împreună principalele componente ale inteligenței emoționale și vom exersa o serie de tehnici care facilitează dezvoltarea acestei abilități.

 

Monica Ciolan – “Rețete” pentru viitorul tău profesional

La finalul anilor de studiu, fiecare student are de luat o decizie importantă cu privire la viitorul său profesional, decizie care poate stârni anxietate, frică, confuzie, indecizie.
Vino la un workshop practic, în care vom vorbi despre carieră, decizii, satisfacție profesională și personală și pe parcursul căruia ne vom antrena interesele, valorile și abilitățile profesionale.

 

 

Farm. Andi Horodniceanu – Știu ce îmi doresc de la ziua de mâine?

Motivația și dorința de a ieși din zona de confort și a distruge bariere se cultivă în timp. Îți propunem un workshop ale cărui obiective sunt identificarea abilităților tale reale, eliminarea piedicilor cu care te confrunți, conștientizarea motivației și setarea unor target-uri realiste.

 

 

Oportunitatea studentului farmacist ca reprezentant medical – Introducere în piața farma!

Vrei să lucrezi în piaţa farmaceutică sau vrei să afli mai multe despre poziţia de Reprezentant Medical? Înscrie-te la workshop-ul ” Oportunitatea studentului farmacist ca reprezentant medical – Introducere în piața Farma !” susținut de Global Med School, școală de acreditată de reprezentanți medicali din România. Vei cunoaşte caracteristicile pieței farmaceutice, conturându-ți o imagine clară a întregului domeniu, a pieței de aparatură medicală, a pieței de dispozitive medicale și a rolului reprezentantului medical.